Wat is honing fraude? De waarheid over vervalste honing.

Jarenlang zagen wij nieuws over bijen, vervuiling en het veranderende klimaat.

Bijensterfte, gebruik van pesticide binnen de EU en wereld landbouw.

Onderzoeken naar de ware inhoud van honing soorten op de markt.

Met nadruk op de bijensterfte, dat grotendeels te danken is aan vervuiling en het toepassen van chemische producten binnen de landbouw. Want de bloesem van onze gewassen bevatten de voedsel voor de bijen. De nectar. Deze gewassen, zodra de zaad is bewerkt, of de plant bespoten, zijn ook giftig voor de bijen.

Aan de andere kant hebben de gewassen en bloemen er veel aan wanneer bijen langs vliegen, aangezien ze zo elkaar meer kunnen bestuiven. Wie wil dat nou niet?

BTW, dat betekent meer eten voor ons. 

Fraude? Nou, toen er al deze afgelopen jaren een toename plaatsvond in de bijensterfte cijfers, maar honing verkoop normaal bleef stijgen, gingen wat wenkbrauwen omhoog staan. Hoe konden bedrijven blijven verkopen onder een steeds groter wordende sterftecijfer voor de bij (in de EU verloren wij ongeveer 70% van alle bijenvolkeren).

China werd binnen deze periode de grootste exporteur van “honing”. En Europa importeerde zo veel als 40% van deze Chineze “honing”. Geen probleem zou je denken, ze zijn daar goed als het aankomt op kosten laag houden en productie efficiënt maken. Maar wat de EU importeert is helemaal geen echte honing. Het is gewoon puur verwerkt suiker. Het lijkt alleen erg goed op honing.

Honing is niet iets wat je zomaar kunt verwerken. Met het verkeerde proces kan je meer slecht doen dan goed. Honing verhitten tijdens het proces is normaal voor bijna alle honing verwerkers. En toen er minder honing beschikbaar was hier, maar deze vervangen en vermengd kon worden met de “honing” uit Asia (en andere landen zoals Argentinië, Mexico, e.a.), konden de fabrikanten en verwerkers van honing gewoon door met het verkoop.

Dit is de reden waarom je tegenwoordig honing bijna onmogelijk kan traceren. Neem eens een kijkje op een supermarkt potje en vaak ook bij “imkers”. Je zal 9/10 keer ‘mengsel’ tegenkomen of : ‘EU- en niet EU gemengd honing”. Of: deze honing is afkomstig vanuit; ‘land van herkomst’.

Veel meer zullen ze niet met je delen.

Beeware Honey vindt dat bedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor het tonen van het proces en afkomst van honing. Wij zijn verantwoordelijk voor het behouden van de ecosystemen welke ons allemaal voeden.

Want nu worden bijen gevoerd met suiker, omdat ze in grote aantalen sterven en omdat het goedkoper is voor de imker, die onder de druk van grote inkopers staat, om zijn hoeveelheid honing te leveren voor het seizoen.

De mensen krijgen er suiker voor terug. De bij heeft zelf niet veel te zeggen. Uiteindelijk lijden wij allemaal. Ook al heb je nog nooit honing gegeten. Dit betrekt jou ook.

Honing hoort lokaal te blijven. Het is een natuurlijk product, dat rauw geconsumeerd dient te worden. Nederland is voor maar 15% zelfvoorzienend van honing, dus wil Beeware Honey ook hier de mogelijkheid bieden voor iedereen tot echte 100% traceerbare en bewuste honing.

Maak je naasten bewust en maak fraude binnen de honing sector verleden tijd. Steun ons.

Deel ons verhaal en maak kans op een Beeware Honey Hoodie!

2 gedachten over “Wat is honing fraude? De waarheid over vervalste honing.”

Geef een reactie

Schrijf je in voor onze laatste nieuws en updates!

Schrijf je in en ontvang maandelijks updates over de honing industrie en over ons bedrijf!