Wat is echte honing? Dit is hoe Beeware Honey het doet.

Wat is echte honing? Dit is hoe Beeware Honey het doet.

Hey,

Medemens. Lucht ademend en (meestal) vredelievend. Wij kennen mekaar niet persoonlijk. Maar ik kan ongeveer raden hoe je bent. Zeker wel speciaal. Net als ik, net als onze ouders en net als onze kinderen.

Dat is al één gemeenschappelijke emotie dat we delen. De ervaring van het leven moet ergens een grote vraagteken wekken in jezelf. Er is veel filosofie waar we het over kunnen hebben… 

Maar dat is niet wat ik wil. Dat is niet wat jij wilt. Ik wil eigenlijk alleen maar begrip. Voor hetgeen wat ik vooral met mijn tijd, lichaam en medemens eigenlijk aan het doen ben. Ik heb waardes. Maar als ik om me heen kijk, lijk ik omsingeld door het tegendeel ervan. Het gevoel van onbegrepen zijn kan ons erg van elkaar scheiden. Je eenzaam doen voelen.

Beeware Honey wil natuurlijk verkopen, zodat het bedrijf blijft bestaan en kan groeien. Maar is dit wel verstandig? Is dit wel Aware? Bewust? We doen honing in onze thee als zoet middel, denkende dat het een natuurlijke, minder schadelijke suiker is. Echter is dit allang niet meer het geval. Plus, geen een van de honing bedrijven geeft ook maar enigszins aan dat het echt niet verstandig is om honing te verhitten (zie de wetenschappelijke bronnen op onze website). Dat is het namelijk; niet verstandig. Maar het is nodig geworden nadat zoveel imkers steeds minder betrouwbare honing begonnen te leveren. Met de  pasteurisatie (verhitting) van honing, verandert de chemische samenstelling van de honing en verwoest ongewilde bacteriën en stoffen (daarmee ook de gewilde bacteriën) uit de substantie. Het maakt vermenging met andere suikersiropen, synthetische honing, water mogelijk en het regelen van de vochtigheidsgehalte, allemaal binnen deze verhitte proces. Dit alles maakt de honing deels giftig en ontneemt het elk voorgaand beschikbare medische eigenschappen.

Maar dit maakt “honing” mengsels wel beschikbaar in bijna elke supermarkt in de wereld. Hoe stop je zoiets? Waarom zou je er druk om moeten maken?

Omdat imkers niet meer traditioneel imkeren. Het is nu normaal geworden onder imkers om hun bijen suiker koek te voeren om zo productiviteit en de groei van bijen koloniën te vergroten. Een van onze imkers doet dat ook, maar alleen op één moment in het jaar en alleen als het regen seizoen in de lente het niet anders toelaat. Maar dit kan ook anders. Scherer, onze andere imker is wel in staat, al een aantal jaren om 200 korven in stand te houden zonder enige suiker voeding. Onze imkers kiezen hun bloemen velden zorgvuldig uit. Deze worden helaas steeds schaarser.

Beeware Honey wil het mogelijk maken voor imkers om genoeg honing achter te laten voor hun bijen. Suiker koek moet stoppen. De bij wordt vaak praktisch gevangen en als een slaaf behandelt. Weliswaar maakt ze meer honing dan ze nodig heeft in het algemeen. Maar dit proces van meer maken, meer bestuiven,  heeft het al miljoenen jaren mogelijk gemaakt voor onze natuur om levens variatie te vergroten. Sinds de mens, gaat dit langzamer hand weer achteruit. De bij is een soort dat we ons niet kunnen veroorloven om te verliezen. Wij mensen kunnen veel automatiseren en digitaliseren, maar dit is iets wat onder een andere categorie valt.

Beeware Honey wil alleen dat mensen bewust worden van de waarde van de bij en haar honing. Het mixen van deze goud, vermenigvuldiging, verhitting om het uiteindelijk een BIO keurmerk aan te plakken (lees maar eens de voorwaarden om een product als biologisch te laten keurmerken en hoe betrouwbaar het eigenlijk is) is crimineel. Het is een leugen. Het is moord op onze bijen en daarmee op onze eigen voedsel voorraad. 30.000 dieren soorten sterven jaarlijks uit. Dit is geen grap. Wij kunnen er niet meer omheen. Iets moet gedaan worden.

Wij zijn maar één bedrijf. Wij zijn pas aan het begin. Maar we vertrouwen op wetenschappelijke waarheden en op onze natuur. Jouw natuur. We kunnen moeilijk van mensen eisen dat ze ophouden met honing eten. Het is een cultureel aspect van veel volkeren. Het wordt benoemd in de Bijbel en in de Koran. Wij mensen hebben er recht op. We hebben geen recht op het verwaarlozen ervan. Dus wij willen imkers genoeg betalen voor hun honing, zodat ze niet alles hoeven te verkopen voor hun eigen bestaan. De prijs van honing moet omhoog. Wij verbinden jouw direct met de imker en  afkomst van de honing. Je kan alles traceren en met de tijd hopen we met meer imkers binnen de EU te gaan samenwerken. Het is simpel:

Zorgen dat imkers meer dan 30 kg/korf/winterseizoen achterlaten elke jaar.

De overtollige honing groen oogsten, met respect voor de insect. Korven bevinden zich ten alle tijden in de bergstreken, ver van steden en wegen.

Het voeden van de bijen met honing, zoals het hoort, zal weer bijdragen aan het versterken van hun weerstand. Die hebben ze nodig met de toenemende pesticide gebruik en andere vervuilers in de natuur.

Jij als honing consument hebt nu de optie om echte honing te nuttigen, koud gezeefd en verpot, waar niks van wat goed is weg is verwerkt. Een lepeltje per dag is meer dan genoeg om een verschil te maken in je leven. Honing wat je nu waarschijnlijk eet is gewoon SUIKER.

Diabetici vooral kunnen nu 100% vertrouwen op de inhoud van de honing. Wij delen lab resultaten van elke batch van elke afzonderlijke imker in de webshop. Je kan de suikersamenstelling inzien, evenals het afkomst en de florale samenstelling van de honing. Betekende, uit welke planten soorten de honing eigenlijk gemaakt is.

Weet dat veel van deze planten gebruikt worden in hedendaagse westerse medicijnen. Zie onze blog over de medicinale aspecten van honing.

Begrijp dan ook dat na al het verwerking van de meeste honing beschikbaar in winkels en webshops, weinig van deze aspecten nog overblijven.

Raak niet verzeild in mooie beschrijvingen en marketing woordjes. Zie zaken zoals ze eigenlijk zijn. Wees kritisch. Wees besluitvaardig. “Bee-A-ware Honey!”, vandaar dat het bedrijf zo heet. Het liefst hebben wij dat honing met mate en respect genuttigd wordt door mensen en dat bijen uiteindelijk in staat zullen zijn om zo natuurlijk mogelijk weer te leven, zonder al teveel bemoeienis van de mens.

Dit is een ode aan de bij, de natuur en aan onze menselijke ervaring.

Geef een reactie

Schrijf je in voor onze laatste nieuws en updates!

Schrijf je in en ontvang maandelijks updates over de honing industrie en over ons bedrijf!