De voordelen van honing

Al duizenden jaren worden de voordelen van honing geprezen door de mens. Goed voor de huid, goed tegen verkoudheid, hoofdpijn, onrustigheid, diabetes en infecties. Vroeger haalde je je honing gewoon bij een imker direct, die niet “genoodzaakt” was  om zijn bijen te voeden met suiker, suiker siroop of suiker koek. Deze imker slingerde de honing meestal zelf koud en perste het door een zeef, om je zo van de wax en andere korf restjes te behoeden. Honing is trouwens ALTIJD al “koud” geslingerd geweest. Tegenwoordig wordt de term gebruikt als een marketing trucje om jou te overtuigen van goede handel. Het verwerkingsproces is namelijk wat KOUD zou moeten geschieden.

Omdat het bij alle gemengde honingen namelijk gaat om verhitting, kunnen we zeggen dat de meest werkzame stoffen van honing teniet zijn gedaan. De consument betaalt nu een paar euro extra eigenlijk voor suiker in een ‘handige’ knijpfles. Maar de werkelijke reden waarom er “honing” staat geschreven op zo’n potje is het feit dat honing ooit iets betekende voor de mens en nog steeds, vandaar dat het aantrekkelijk is om wat extra te betalen voor zo een  knijpflesje of potje. Verkopers weten dit. Het landschap en verloop van zaken van product tot consument is wel veel verandert met de tijd. Benamingen zoals honing zijn gebleven.

Waarom honing zo werd en nog steeds wordt geprezen is het volgende:

  • Het helen van (brand) wonden
  • Helpt bij het verminderen van diarree
  • Verlicht maagzuur
  • Vecht tegen infecties
  • Verlicht verkoudheid en hoest
  • Het lichaam verwerkt honing suikers beter dan kristal suikers

Het wordt al duizenden jaren gebruikt ook door moderne wetenschap tegen:

Stress, zwakte, slaapstoornissen, zichtproblemen, slechte adem, tandjespijn, bij kinderen ouder dan een jaar, hoesten en astma, hikken, maagzweren, diarree en dysenterie, braken, bedplassen en vaak plassen, hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid, geelzucht , verlichting van kater, eczeem en dermatitis, brandwonden, snijwonden en wonden, artritis

Door de ontwikkelingen van industrialisatie en verstedelijking hebben onze ecosystemen veel verandering meegemaakt, waaronder grootschalige bos kapingen en het uitbreiden monoflorale landbouw. Wat betekent dat waar er eerst een variatie was aan biodiversiteit, zijn er nu vooral een-soortige gewassen Velden te vinden. Dit heeft de bodem en het leven binnen de ecosysteem nadelig verandert. Zo veel dat mensen constant kunstmatige stoffen gebruiken om de overmatige vraag naar eten te kunnen voldoen. Vraag vanuit bedrijven… want daar is waar wij onze voedsel vandaan halen. Overmatig omdat een grote deel ervan alsnog in goede staat wordt weggegooid.

Door de sterfte van insecten tijdens deze verandering, waaronder de bijen volkeren, waren mensen “genoodzaakt” om het steeds groter gebrek aan honing aan te vullen. Voor de vraag van bedrijven natuurlijk, die dan weer de vraag beantwoorden van de consument. Maar de consument is nooit echt gevraagd of hij in plaats van honing nu vloeibare suiker in een knijpflesje wilt. Of hij is misschien wel gevraagd, maar niet onderwezen en wij weten wel hoeveel aanhang er te winnen valt uit onwetendheid. De bijen zij in ieder geval ook niet gevraagd of ze al hun honing af willen staan in ruil voor kristal suikers. Of ze zijn misschien ook wel gevraagd… er is in ieder geval ons niks verteld over hun besluit..

Dus we accepteren de leiding dan maar. Nee… niet iedereen. Wat valt er dan te doen?

Beeware Honey. Een kleine Rotterdamse onderneming, die het graag simpel wilt houden. Het kost wat meer tijd en het is wat menselijker het manier van werken.

Honing wordt opgehaald bij een transparante imker. Gezicht van de imker staat op het potje. Je kan kennis maken met deze imkers. Honing wordt direct van uit hun korven rauw opgehaald en koud gezeefd bij de fabriek in Veenendaal. Van daar wordt het door heel Nederland en België binnen 2/3 dagen verzonden.

Het bedrijf heeft een transparante link gecreëerd tussen consument en imker. Niks is gemengd. Niks wordt verhit. De lab resultaten van elke batch van elke individuele imker wordt vrij gedeeld op de website. Dit is hoe honing hoort.

Je kan precies zien hoe ze het doen en zelf een potje bestellen hier. Zij stimuleren imkers om genoeg honing achter te laten voor de bij om van leven.

Geef een reactie

Schrijf je in voor onze laatste nieuws en updates!

Schrijf je in en ontvang maandelijks updates over de honing industrie en over ons bedrijf!